Sembla que porta tota la vida amb nosaltres, però saps quan es va inventar la rentadora? Tot i que ja existien màquines per rentar des del segle XVII, la rentadora tal com la coneixem avui dia no va arribar fins als anys 60 a les nostres llars. Llavors, com es rentava la roba abans?
Durant la major part de la història la roba s'ha rentat al riu, rierol o bassa més propera. Bàsicament, se submergia la roba, es fregava amb una fusta o una pedra per arrencar la brutícia (primer amb cendres i després sabó) i finalment s’esbandia en l'aigua i es deixava assecar a la riba. Aquesta manera de rentar era un problema perquè la brutícia contaminava l'aigua que bevia la gent i el bestiar, ajudant a la propagació de moltes malalties.
Per aquest motiu, van començar a aparèixer els primers safareigs, que eren instal·lacions per rentar la roba. Els primers safareigs eren poc més que una gran pica a la qual es canalitzava l'aigua d'algun rierol proper i on es podia rentar la roba de forma una mica més còmoda que al riu. Amb el temps, van anar evolucionant per incorporar nous elements com piques individuals, aixetes que permetien regular l'aigua, taules de rentar, tines d'aigua calenta, estenedors per assecar la roba, etc.
També van començar a aparèixer les primeres professionals d'aquesta activitat, les bugaderes, que feien la bugada d'aquells que podien permetre's pagar per aquest servei. Per descomptat, el safareig tampoc era un servei gratuït, sinó que normalment calia pagar una petita quantitat pel seu ús a l'ajuntament.
La invenció de la rentadora
Tenint en compte el temps i esforç que suposa rentar a mà una peça, no és difícil adonar-se que fer tota la bugada a mà era un suplici que podia comportar dies de treball. Per aquesta raó, es van començar a investigar les primeres màquines per rentar la roba.Les primeres rentadores van aparèixer a finals del segle XVII a Anglaterra i, encara que eren força diferents de les actuals, el seu funcionament es basava en un tambor giratori que s'ha mantingut fins als nostres dies com a base del disseny. Els primers models de rentadora eren manuals i calia accionar el tambor amb una maneta o un pedal. Però aviat van sorgir les primeres rentadores a vapor als Estats Units, que funcionaven amb diversos rodets mecànics i eren tan voluminoses que només es podien utilitzar en les bugaderies industrials.
Del vapor es va passar a l'electricitat i les llars nord-americanes van ser les primeres a gaudir de la rentadora elèctrica. L'any d'invenció de la rentadora moderna no està clar, però el 1938 l'empresa Whirlpool va patentar el primer model de rentadora amb motor elèctric; al llarg de les següents dècades de la història de les rentadores, es van afegir les altres innovacions que coneixem actualment, com el centrifugat o el dispensador de detergent.
En arribar la Segona Guerra Mundial, les rentadores eren habituals en la majoria de les llars dels Estats Units, encara que una raresa en els altres països. A Europa vam haver d'esperar fins als anys 60 per l'aparició de les primeres rentadores de la mà de fabricants com Bosch, AEG o Siemens. Les primeres rentadores van arribar al nostre país el 1966 gràcies al fabricant Balay, amb seu a Saragossa. Costaven prop de 30.000 pessetes, una fortuna per a l'època.
De la rentadora a la bugaderia
Avui en dia, comprar una rentadora està a l'abast de qualsevol que treballi, però els hàbits relacionats amb la neteja de la roba no han deixat d'evolucionar. Cada vegada més gent prefereix rentar la roba en una bugaderia d'autoservei, per l'estalvi i rapidesa que ofereixen.Les bugaderies van aparèixer pràcticament al mateix temps que les primeres rentadores, si bé no fou fins a principis de segle XIX quan es van convertir en habituals a les ciutats. La primera bugaderia d'autoservei va néixer a Nova York a finals dels anys 50. Des de llavors, no han deixat de proliferar pel món fent que molta gent es replantegi l'ús de les rentadores.
I és que, des del punt de vista racional, anar a una bugaderia té més sentit i és més ecològic que tenir una rentadora a cada casa. Per exemple, a la nostra bugaderia d'autoservei a Barcelona pots rentar i assecar la roba en 30 minuts des de 5 euros amb la Targeta Client de Bugaderia Sant Andreu. Segur que als nostres avis els encantaria!
Dóna el següent pas en l'evolució de la neteja i fes la teva bugada a Bugaderia Sant Andreu. T'esperem aquí!